Orrskär mahogny
Historik
Register
Till salu
Modeller
"Standard"/26
Minor/24
Major/27
Liknande båtar
Länkar
Nytt på sidan
Kontakt

MODELLER

Orrskär Minor

Orrskär Minor pressenterades på "Allt för sjön" våren 1965. Då angavs den vara 6,60 x 2,30 meter och ha en vikt på ca 1100 kg. Modellen var precis som de andra från Samuelssons Båtbyggeri byggd i mahogny med spant, bottenstockar, köl och stäv i ek. Den hade ett spantmellanrum på ca 26cm tills skilnad från Orrskär Major som hade tätare spantning. Höjden till rufftaket - 135 cm, till suflett vid styrplats - 180 cm. Prislappen för en minor med AQ 60 fotogen låg vid introduktionen på 21000kr. Skulle man ha en AQ 95 bensin kom man undan med en tusenlapp mindre, 200-drev i stället för 100-drev kostade tusenlappen extra. Med AQ 110 bensin gick köpet på 21750 kr. Extra tillval var kapell/dynor för tusenlappen, tillval var även en frivillig serviceavgift på samma belopp.

Detta kan man läsa i Båtnytt nr. 4, 1965:

Orrskär Minor är den intressantaste i båtserien från Samuelssons Båtbyggeri. Med tanke på storlek och utrustning är båten ovanligt prisvärd, vilket redan visat sig i en så stor efterfrågan att byggaren fått införa nära ett halvårs leveranstid på båten. ...

... Den Orrskär Minor vi provade var var liksom den större Majoren utrustad med Pentas fotogenaquamatic på 60 hk. Båtar i storlek omkring 6 meter brukar i bland ha svårt att plana med en inu-motor i den här storleken, men tack vare den negativa bottenformen planar Orrskär Minor helt plant. Toppfarten befanns ligga på drygt 19 knop, vilket får anses som en ovanligt bra fart för en båt av den här storleken med en 60 hk-motor.

Båtnytt Nr.4, 1965

Minor hade som övriga båtar tvålågigt gasolkök, diskho, 2+1 kojer och garderob, fast priset var lägre. Detta gillades av Båtnytts testare. De flesta båtar som skulle säljas sommaren 1965 var redan gjorda under vintern 64/65, antagligen var inte så många av modellen minor, så då fick kunderna vänta. Mycket av produktionen från vintern 65/66 skulle komma att förstöras/skadas då förådet med färdigproducerade båtar rasade in under snöns tyngd senvintern/våren 66. Antagligen lade man mest krut på att reparera och leverera de "dyraste" båtarna efter den olyckan, så det är osäkert hur många Minor som levererades före sommaren 1967, antagligen väldigt få. Totalt har antagligen upp mot 20? Orrskär Minor tillverkats. Förmodligen höjdes även priset med tiden då prisskillnaden mellan minor och major från början var stor, en prisskillnad som jag förmodar inte motsvarades i besparing av byggtid/material.

Modellen ska tydligen ha kallats Orrskär 24? i något försäljningsled, trots längd på 22 fot.

//Jav Christensen, orrskar@gmail.com

Valid HTML 4.01!