Orrskär mahogny
Historik
Register
Till salu
Modeller
Liknande båtar
Länkar
Nytt på sidan
2007
2005
Kontakt

NYTT PÅ SIDAN

Här skriver jag vilka uppdateringar som görs på siten så att återkommande besökare fort hittar ny information. Eventuellt kommer nog även funderingar, ursäkter (för uteblivna/sena uppdateringar) och liknande att förekomma här. Med andra ord är detta sidan där jag (och andra) har chansen att "tala" lite, de andra sidorna ska innehålla information och fakta.

20070608
Orrskär "Felicia" Minor har bytt ägare, uppdaterar ägarlängden vid senare tillfälle (hoppas även på mer ägarhistorik). Ny båt - upptäckt på blocket, hoppas på mailsvar från ägaren till Orrskär "NN-KJ". Lägger även till den båten vid senare tillfälle.

20070529
Sidan Modeller - Orrskär Minor är nu ifylld, får fylla på mer med tiden.

20070520
Bilder på Orrskär "Felicia" Minor utlagda.

Nya bilder på Orrskär "After Eight" Major

Till salu sidan uppdaterad. Ytterligare två båtar är till salu även om de inte annonseras aktivt.

20070515
Freddes båt har fått namnet "My Honey Queen" (har tidigare kallats "Mahogny horan" av samboende som tyckt att hon fått för mycket tid och kärlek, får se om det "officiella" namnet får genomslag :).

Några båtar håller på att byta ägare, vore roligt att få kontakt med de nya ägarna.

20070408
Ny båt, Orrskär "Carina" tillagd i register och på till salu sidan.

Orrskär "Calypso" Minor, är lagd till de verifierade båtarna efter uppdatering. Båten är även laggd till listan med båtar som är till försäljning.

Jag har skrivit lite om aquamatic modellernas negativa bottenvinkel akteröver i modeller sektionen. Det är viktig information som inte är så känd bland båtarnas ägare. Många kanske tror att det är fel på deras båt och försöker tvinga bort den konvexa formen på kölen. vilket i vissa fall kan resultera i problem på köl, borden närmast kölen, spant akterut, bottenstockar och infästning till akterspegel. Oftast inget allvarligt men är man medveten om detta så är det lättare att förhålla sig till och förstå vad eventuella problem beror på. Tips är att om man har en båtvagn med plant stöd för kölen, slå in kilar under kölen vid torrsättning där den inte stödjer mot vagnen. Eller låt aktern till viss del "hänga" utanför vagnen.

20070407
Jag har ändrat ett årstal på historik sidan som har "gnagt på mig" ett tag. Årstalet var från ett inlägg på träbåtsakuten (Arkiv 2005) som förmodligen är en felskrivning då jag inte fått stöd för årstalet från någon annan källa. Däremot säger mina källor att Erik Samuelsson ca tio år senare började tillverkningen av båtar.

20070329
Ny bild på Orrskär "After Eight" Major.

Ny båt, Orrskär "Viktoria".

Länkar till Orrskär "Negrita" Major och Orrskär "Hörnett"Maringuiden.

20070328
Ny båt, Orrskär "NN-HH" Minor. (NN = No Name, HH är ägarens initialer) Nu totalt 39 verifierade, tre nya är på väg in till sidan.

20070327
Ny båt, Orrskär "Negrita" Major.

Postar även följande värdefulla information som jag fick av Mats Carlson, ägare till Orrskär "Viktoria" Minor:

"Efter att ha monterat bort akter-spegel och däck hittade vi info om båten. Båtens tillverkningsnummer är 0058, och ansvarig var Torbjörn Carlsson. Det står även Norrfjärden, 500 45 Piteå. Allt i snygg blyerts på insidan av ryggstödet på styrbord aktersitts."

Torbjörn Carlsson är en av de som jobbade på varvet. Nr 0058 är för mig lite svårt att tyda. jag skulle vilja ha mer information av liknande slag. Jag är relativt säker på att man inte tillverkat 58st Orrskär Minor, men kanske misstar jag mig. 500 45 är förmodligen ett tel.nr.

20070326
Uppdaterad adress på "kontakt sidan".

20070325
Nya bilder (tagna från BaadGalleri.dk) på "Jakobina". Nya ägaren i Danmark (tillagd i ägarlängden) jobbar med att renovera båten som fått stå ut med en del.

20070324
Första uppdateringen blir på båten "Yatzi" som köptes av ett par i Tyskland från varv i Holland. De som tror att man kan tjäna mycket på försäljning i europa skulle förmodligen inte använda denna försäljning som ett exempel. Tråkigt nog verkade den svårsåld och priset sänktes i många steg innan den såldes till ett pris som antagligen lika väl kunde ha betalats i Sverige, så transportkostnaden till Holland var nog en ren förlustafär i detta fall. De tyska ägarna verkar har ägnat båten en del tid och det ska bli intressant att få de utlovade bilderna senare eftersom jag inte är helt 100% (men nästan 99%) säker på att båten verkligen är en Orrskär även om den verkar otroliggt lik en ombyggd 26:a.

Sidan "Liknande båtar" är uppdaterad med länk till Johansson och son båtbyggeri, samt med länk till Vimmerby småbåtsbyggeri.

Uppdaterad länk till Orrskärklubenlänksidan. Lägger även till en länk till Richard Granbergs Solö Ruff/Flush sida med ett växande ruff register.

20070323
Ny sida www.orrskarmahogny.com !! Uppdatera länkar och om ni inte har någon länk så lägg gärna till!! Nu kommer en tid med uppdateringar för att komplettera med nya båtar och ägarbyten som gjorts senaste tiden. Hör gärna av er med information och foton som kan vara intressant för sidan.

Jag har sedan sist blivigt pappa till dotter nr. två och köpt hus. Jag har bl.a. därför även sålt min halva av Orrskär "Qvintus" till den andra delägaren (Fredrik), så nu är båten bara hans. Det hindrar mig dock inte att "hänga" lite i garaget med båten när det finns tid över. Under vintern har det bl.a. blivit skrapning/målning av botten in och utvändigt, dragning av nitarna under vattenlinjen, taklucka i ruffen och skrapning/lackning av friborden i sittbrunnen. Det är tänkt att kapell ska komma på plats innan våren också. Förra året var jag inte så aktiv, men Fredrik lackade någon vända, skaffade ny navigationsutrustning (gps/ekolod) och nya instrument med vita mätartavlor. Det blev även lagt ny durk i sittbrunnen samt att gösstake och grabbräcken monterades.

Jag ska tacka Denny "After Eight" Arnlund som ville hjälpa till med att hosta sidan på www.utom.nu, dessvärre var det svårt att lösa med hans webbhotell som inte kunde erbjuda filöverföringstjänst (ftp, http) för uppdateringar.


//Jav Christensen, orrskar@gmail.com

Valid HTML 4.01!